Ainbusk

Det har hänt en del sedan Ainbusk vann den där talangjakttävlingen i Stockholm för drygt 20 år sedan. Tjejerna har satt upp tio shower, turnerat land och rike runt ett antal gånger, fyra studioinspelade fullängdsalbum, Josefin Nilsson har gjort två av Sveriges mest framgångsrika filmer under senare tid.

Förra året firade Ainbusk 20 år som artister. Det firade gruppen med att ge ut ett album där deras största låtar finns samlade. Med på CDn finns även fyra helt nyskrivna låtar.

Ainbusks unika koncept med svenska poplåtar förankrade i såväl singer/songwriter-kulturen som folkmusiken blandat med eftertänksam och svart ståupp-humor har fångat det svenska folket. Idag är Ainbusk en av Sveriges mest säljande skivartister. De två senaste skivorna har sålt inte mindre än 110.000 exemplar tillsammans.

Just texterna är extremt viktiga för Ainbusk och bandets textförfattare Marie Nilsson-Lind. Men det är inte alltid lätt att få tillstånd att översätta låtar till nya språk. På tidigare skivor har Ainbusk gett sig på ”omöjliga låtar” (dvs att original-upphovsmännen/kvinnorna sällan godkänner nya texter) bland annat Yoko Ono/John Lennon, The Pouges, Sting och Lucinda Williams.

På förra skivan gav sig bandet i kast med att översätta John Lennon och The Pogues, två artister/band som är kända för att, i princip, aldrig godkänna översättningar av sina kompositioner. Men efter att Yoko Ono läst Marie´s översättning av ”Happy X-mas (the War is Over) gjorde hon ett undantag. Idag har Marie Nilsson-Lind gjort sig ett internationellt namn som textförfattarinna.

Under åren har Ainbusk haft äran att arbeta med en rad kända, oväntade och talangfulla artister. Benny Andersson från ABBA skrev tillsammans med Marie låtarna ”Lassie” (etta på Svensktoppen i många veckor) och ”Älska Mig” (en av sveriges mest spelade låtar på bröllop). Ainbusk var även den sista artistgruppen att spela in Bernt Stafs ”Familjelycka” innan hans tragiska bortgång.

Till samlingsCDn har Ainbusk spelat in fyra nya låtar. En av låtarna har rönt mycket uppmärksamhet eftersom den är en tonsatt dikt av Pär Lagerkvist (1891-1974, Nobelprisvinnare litteratur), ”Jag har gått inunder stjärnor” heter låten.

FAKTA:
Ainbusk har varit kompisar sedan uppväxttiden. Samtliga är uppvuxna i den lilla socknen När på Gotland. Systrarna Marie och Josefin bor idag i Stockholm medan Annelie och Birgitta är bosatta på Gotland. De har jobbat tillsammans i 20 år.

Kvartetten utgörs av:
Birgitta Jakobsson,
Marie Nilsson-Lind
Josefin Nilsson,
Annelie Roswall,

Gruppens historia:
1983 Ensemblen bildas.

1984 Ainbusk vinner Talang-84 i Stockholm.

1985 Den första kabarén "Händerna på täcket".

1986 Turné på fastlandet med "Händerna på täcket".

1987 Samarbete med Babben Larsson som regisserar den nya uppsättningen "Raka Lakan".

1988 Lill Lindfors medverkar i regiarbetet till showen "Tabu".

1989 Gruppen uppträder med sin "Greatest tits" i Visby såväl som i Stockholm.

1990-91 Gruppens verkliga genombrottsperiod. Showen "More Amore" sätts upp på Göta Lejon i Stockholm. Benny Andersson skriver de flesta sångerna. Samarbetet med Benny leder även till två singlar: "Jag mötte Lassie" - som hamnar på Svensktoppens förstaplats - och "Älska mej".

1992 Gruppen sätter upp showen "Drak-Ullas Döttrar"

1993-1994 Turné med "Ainbusk jubileumsshow". Låtar från detta evenemang samlas på skivan "Från När till fjärran", Ainbusks första CD.

1995-1996 Premiär på "Lammsång i vargtimmen" som går för fulla hus både på Restaurang Tyrol i Stockholm och på Moriskan i Malmö.

1997 Showen "Stjärnklart". Josefin Nilsson långfilmsdebuterar i ”Adam och Eva” som blir årets svenska storfilm.

1998 Ainbusk debutalbum kommer ut.

2000 Ainbusk sätter upp showen ”Stolt” på China Teatern i Stockholm.

2001 Ainbusk släpper skivan ”I Midvintertid – En jul på Gotland” den 14:e november.

2002 Ainbusk släpper skivan ”Skynda att älska”

2003 Ainbusk firar 20år och släpper samlingsCDn ”En samling”

2004 Ainbusk gör julshowsturné runt om i Sverige.


Övrigt:
Gruppen har erhållit följande priser och stipendier: Povel Ramels KaRAMELodikt-stipendium. Ur juryns motivering kan läsas: "För att gruppen i sina musikalpresentationer framgångsrikt förenar komisk fränhet med allvar i folkton och aktuellt engagemang med tidlös enebuskis - alltsammans resultatet av en fräsch, gotländsk, talangexplosion, lika uppskattad i När som här i fjärran." Guldmaskenpriset, Svenska Dagbladets Nils Poppepris, Tage Danielssons stipendium. Josefin har erhållit Ulla Billqvists stipendium. Marie har fått Jacob Dahlins stipendium.

Album:
Från När till fjärran (1993)
Ainbusk (1998)
Stolt (2000)
I Midvintertid – En jul på Gotland (2001)
Skynda att älska (2002)
En samling (2003)

För vidare information kontakta Stockholm Records
Annele Hencz 08 629 68 02 / Fax 08 28 82 68
annele.hencz@umusic.com
www.stockholmrecords.com
www.ainbusk.com